Nisan 2009

-
Aa
+
a
a
a

 

 

Nisan Dinlemek için:

İndirmek için: mp3, 12 Mb.Ayın Sözü: "Mahkûmların kamplarını da ziyaret ettik ve mahkûmların duş aldıkları, film izleyerek dinlendikleri yerler ile kitap ve sanat sınıflarını gördük. Ayrılmak istemedim. Çok huzur veren, sakin ve güzel bir yerdi." 2008 Kainat Güzeli Venezuelalı Dayana Mendoza, Guantanamo Askeri Üssü'ne yaptığı 'geziyi' anlatıyor. (CNN Türk)

Nisan ayının büyük heyecanı ABD Başkanı Obama’nın Türkiye ziyaretiydi. Başkan Türkiye’de çok sevildi. “Gizli Müslüman” gururlu dedikoduları, Erdoğan’la kedi sevmeler, ABD-AB zirvesinde Türkiye’nin AB üyeliğini savunması, cami gezileri, gençlerle programlar derken gönlümüze taht kurdu. Ardından da milyonların hayatını değiştirdiği işgal altındaki Irak’a geçti Obama.

 

Sri Lanka'da yürütülen "tanıksız savaşta" 10 binlerce sivilin topyekûn

katledilmesi, özellikle çocukların mahvolacağı bir "kan banyosu!" kaçınılmaz görünüyor, BM oraya insanlık adına müdahale etmiyor, liderleri susuyor, bunlar hiçbir yerde, değil manşet, haber bile olmuyordu. Pakistan ordusu ile Taliban ve diğer aşırı dinciler arasındaki çatışmalarda sadece iki gün içinde 33 bin kişi yersiz yurtsuz kalırken, yarım milyonu aşkın mülksüzler safına katılıyor, ülkenin kısa sürede “çökebileceği” belirtiliyordu. Ama, ABD Başkanı Washington’da bir basın toplantısında dünyaya güvence veriyordu: Pakistan ordusu, ülkenin atom bombalarının “yanlış ellere düşmesinin tehlikelerinin farkında.” Güvenliğin artık nihayet geri geldiği söylenen Irak’ta Nisan ayının son bir haftasında, hükümetçe aşırı dincilere mal edilen 7 intihar saldırısında sadece Bağdat ve Diyala’da en az 191 sivil insan parçalanarak öldürülecek, yaralı sayısı yüzlerle ifade edilecekti.

 

Tam 24 Nisan öncesi İstanbul’da, Ermenistan’la yol haritası belirlendiği ve ilişkilerin normalleşmesi sürecinin başladığı duyuruldu. Azerbaycan tepkili, AB ve ABD memnundu. “Tek millet, iki devlet” doktrinleri gözler önünde eriyordu.

 

Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye’nin sera gazı salımının 2007 yılında 372 milyon tona ulaştığını açıkladı. 1990 yılına göre yaklaşık yüzde 119’luk bir artışın hazzıyla Kyoto’nun taze imzacısı Türkiye, çoğu kıyı yerleşimlerde olmak üzere 46 termik santrale daha onay verdi. Ayrıca, nükleer santral ihalesinde Yüce Divanlık bir skandalin belgesi bulunduğu öğrenildi.

 

Nisan’da Danıştay cinayeti davasıyla Ergenekon davası birleştirildi. Alparslan Arslan cinnet getirip “türbana dokunanı keserim” diye bağırırken, Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, davet üzerine kendi isteğiyle, Ergenekon soruşturması kapsamında İzmir'de 8 saat  ifade verdi. Gene Ergenekon soruşturması kapsamında aranan eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan'a ait İstek Vakfı'nın Poyrazköy’deki arazisinde kazı başlatıldı ve ciddi bir cephanelik ortaya çıktı. Dalan arazi benim ama kullanmıyorum, sorumluluk bana ait değil, orası sit alanı dedi. TSK, bu mühimmat benim değil dedi. Ancak, seri numaraları öyle demiyordu. Dalan o sıralar “tedavi için” ABD’deydi. Sonra çat burada çat kapı arkasında ortaya çıkacaktı. “En kısa zamanda dönüp ifade vereceği” belirtililiyordu ama  yılın sonuna doğru, “aranmıyorum ki” şeklindeki açıklamasıyla dönmesinden ümit kesilecekti.

 

“Demokratlık kisvesiyle Silahlı Kuvvetleri yıpratmaya dönük sistematik muhalefet” yapıldığını söyleyen Genelkurmay Başkanı yıllık değerlendirme yaptı. Kürt vatandaşlara asimilasyon politikası uygulanmadığını, asimilasyon ile entegrasyonun ayrı şeyler olduğunu ifade etti.

 

Diyarbakır Başsavcılığı,1996’da Güçlükonak’ta 11 köylünün katledilmesiyle ilgili soruşturma başlattı. Başsavcılık, katliamı PKK’nın değil, JİTEM’in yaptığı yönündeki ihbar mektubuyla harekete geçti. Diyarbakır’da 1992 yılında Musa Anter’i öldürdükleri iddiasıyla 6 JİTEM elemanı hakkında 17 yıl sonra soruşturma başlatıldı. Kayıp yakınlarının başvurusu üzerine Mardinkapı Mezarlığı'ndaki kimsesizlere ait 7 mezar açıldı. Bir yandan da, DTP parti il başkanları ve yöneticileri her yerde gözaltına alınıyor, gösterilere katılan çocuklar yaşadıklarından kat be kat fazla ceza istemleriyle yargılanıyorlardı.

 

1 Mayıs'ın ''Emek ve Dayanışma Günü'' adıyla tatil edilmesini öngören kanun tasarısı, Nisan ayında apar topar TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Ancak, nerede kutlanacağı tartışmaları devam etti. “Yasal” gösteri, Türk-İş tarafından Kadıköy’de yapılacaktı.

 

Sağlık bakanlığı, 39 işçinin ölümünden sonra kot taşlamayı yasakladı. Bu arada işsizlik verileri havai fişek gibi yükselmeye devam ediyordu. Son 1 yılda 1 milyondan fazla kişinin işsiz kaldığı, genç nüfusun yüzde 28’inin işsiz olduğu açıklanırken, işsizlik durumunun yarattığı emareler de devam ediyordu.  YouTube'a yargı kararıyla  erişimin engellenmesinin ardından, Atatürkçü Düşünce Derneği, arama motoru Google'ın da kapatılması için mahkemeye başvurdu. 

 

Domuz gribi hayatımıza ilk kez bu ayda girmeye başladı.. Dünya Sağlık Örgütü, Meksika’da ortaya çıkan domuz gribi ile ilgili alarm seviyesini 5’inci evreye çıkardı.

  

Londra’da yapılan G-20 zirvesinde liderler, küresel mali krizle mücadele için bankalara yaklaşık 1 trilyon dolar kaynak aktarılmasında uzlaştı. “Parayı feshedin!” sloganlarıyla bankalar önünde düzenlenen gösterilerde 1 gösterici hayatını kaybetti. 

 

Peru'nun eski devlet başkanı Alberto Fujimori, 1990'lı yıllarda emrindeki güvenlik güçlerine cinayet ve adam kaçırma yönünde talimat vermekten ve “insanlığa karşı suç işlemekten” suçlu bulundu ve 25 yıl hapse mahkûm edildi. Rusya, Çeçenistan'da direnişçilere karşı yaklaşık 10 yıldır süren operasyonunu sona erdirdiğini açıkladı. Başkent Grozni’nin neredeyse tamamının yerle bir edildiği bu kirli savaşta zararın neresinden dönülse kâr mı o tartışıldı.

 

Son 50 yılda dünyadaki 925 büyük ırmağın tümünün debisinin düştüğü, bu ırmaklardan denizlere akan suyun toplam miktarının da düştüğü, dünyanın sera gazı salımlarını kısma konusundaki hedeflerini tutturamayacağı, “böyle gelmiş, böyle gider”se güvenli sınırları sadece 20 yılda aşacağı ve “karbon bütçesi”nde sermayeyi tümüyle kediye yükleyeceği bu ay ortaya kondu.

 

Nisan ayı boyunca Türkiye’de darbe, kaos, şiddet, baskı konuları gündemden bir gün olsun düşmedi. Ama, Türkiye İstatistik Kurumu’nun bir araştırması sonucunda, Türkiye'de halkın yüzde 86'sının kendini mutlu hissettiği de yine Nisan’da açıklandı, ayrı konu...

 

Ocak; Şubat; Mart; Mayıs; Haziran; Temmuz; Ağustos; Eylül; Ekim; Kasım; Aralık